Kada se odlučujete za nabavu poslovnog projektora, važno je obratiti pažnju na niz karakteristika kako biste osigurali da odabrani uređaj zadovoljava vaše potrebe. Iako su svjetlina, rezolucija, veličina i težina često istaknuti, postoje i druge važne stvari koje treba uzeti u obzir. Evo popisa najvažnijih elemenata koje treba razmotriti prilikom istraživanja opcija.

Izvor svjetlosti

Suvremeni projektori sve više koriste čvrste komponente umjesto žarulja koje sadrže živu. Manji projektori obično koriste LED-ove, dok se veći oslanjaju na laser. Ovo znači da nikada nećete morati zamijeniti žarulju, a olakšano hlađenje omogućuje postavljanje projektora pod različite kutove, čak i uspravno prema dolje za projiciranje dobrodošle poruke na podu tijekom poslovne konferencije. Čvrsti izvori svjetlosti obično imaju ocjenu trajanja između 15.000 i 30.000 sati, što je znatno dulje od žarulja koje se mijenjaju svake dvije godine.

Svjetlina

Mjera osvjetljenja projekcije jedna je od najvažnijih karakteristika. Standard za tu karakteristiku su ANSI lumeni, prosjek od devet očitanja uzetih na različitim točkama ekrana. Za projektore u konferencijskim dvoranama poželjno imati 5.000 lumena ili više. Velike dvorane mogu zahtijevati projektore s 10.000 do 100.000 lumena, ovisno o veličini prostora.

Omjer kontrasta

Iako se svjetlina obično jasno ističe, kontrast može varirati između modela zbog različitih načina mjerenja. Unatoč tome, bilo koji omjer kontrasta iznad 2.000:1 trebao bi biti prihvatljiv za uredske svrhe. Napredniji modeli omogućuju prilagodbu ovog parametra.

Rezolucija

Rezolucija određuje detalje koje projektor može prikazati i usklađuje se sa standardima radnih zaslona. Prihvatljivo je niže od XGA (1024 x 768) samo ako prikazujete tablice i web stranice. Ako planirate prikazivati visokokvalitetne videozapise ili aplikacije, visoka rezolucija poput punog HD-a (1920 x 1080) ili čak 4096 x 2160 za projektore velikih dvorana poboljšat će kvalitetu prikaza.

Udaljenost projekcije i veličina slike

Položaj projektora ovisi o veličini prostorije i ekrana, a svaki model ima omjer bacanja koji izračunava veličinu slike na temelju udaljenosti od ekrana. Većina proizvođača i mnoge specijalizirane web stranice za projektore nude kalkulatore omjera bacanja kako bi olakšali odabir pravog projektora.

Veličina i težina

Važno je provjeriti jesu li dimenzije i težina projektora u skladu s namjenom. Ako će se projektora često prenositi po uredu, tražite onaj koji je lakši od 3 kg. Ako planirate korištenje projektora na putu, odaberite još manji i lakši model. Projektore namijenjene stalnom korištenju u dvoranama ili uredima ne morate birati prema ovim kriterijima.

Potrošnja energije

Prednost projektora s integriranim izvorom svjetlosti je u tome što obično troše manje energije i rade hladnije od onih koji koriste žarulje. Međutim, vrhunski modeli mogu zahtijevati posebnu trofaznu električnu liniju od 220 volti, pa je važno razmotriti koliko će električne energije uređaj trošiti, posebno kod visokih modela koji mogu rezultirati dodatnim troškovima električne energije.

Jamstvo

Jamstvo može znatno varirati, posebno kod skupljih modela. Većina poslovnih projektora uključuje godinu dana jamstva, dok neki proizvođači projektora nude jamstvo od 3-5 godina. Važno je razmotriti produženje jamstva ili pokriće popravaka ako uređaj ima kraće jamstveno razdoblje.

Daljinski upravljač

Ako projektor ima više funkcija, daljinski upravljač će biti veći. Projektori za dvorane i velike prostore često imaju daljinske upravljače koji omogućuju kontrolu horizontalnog i vertikalnog pomicanja leće, zumiranje i fokusiranje slike. Ako postavljate projektor u velikoj prostoriji, potražite daljinski upravljač koji se može povezati s projektora pomoću dugog „audio jumper“ kabela. To može biti od velike pomoći u projekcijskom prostoru ili mjestu koje je predaleko za infracrveni snop daljinskog upravljača.

Mobilne aplikacije

Mnogi projektori mogu bežično povezivati s telefonom ili tabletom putem iOS ili Android aplikacija, pružajući dodatnu razinu kontrole nad uređajem. Mogućnosti aplikacija variraju od proizvođača do proizvođača i obično uključuju prilagodbu slike, premještanje slajdova ili projiciranje web stranica.

LAN kontrola

Većina uređaja za konferencijske dvorane i veće uređaje ima umrežavanje putem LAN kabla. Osim što omogućuje provjeru osnovnih parametara putem web preglednika, mnogi projektori omogućuju prilagodbu ulaza i glasnoće. Veći projektori imaju softver i hardver za suradnju s kontrolnim programima.

Projekcijsko platno

Svaki dobar projektor zaslužuje kvalitetno projekcijsko platno koje će dočarati sliku. Raspon platna ide od malih preklopnih platna koji stanu u putnu torbu do velikih koji su ugrađuju i spuštaju iz stropa. Screenline je pouzdani proizvođač iz Italije koji nudi široki asortiman projekcijskih platna, uključujući one s motoriziranim spuštanjem i dizanjem platna, koje može biti ugradno ili nadgradno.

Dodatna oprema i podrška

Male mobilne i prenosive projektore, predavači obično sami upravljaju, ali za projekciju u dvorani ili velikim prostorima potrebna je dodatna oprema i podrška. Razmislite o potrebi za nosačima, mikrofonima, zvučnicima, prekidačima za video i svim vrstama kabela.

Kontaktirajte nas!

S obzirom na sve ovo što je potrebno nabaviti i integrirati, dobra je ideja kontaktirati nas u HUST-u kako bi naši inženjeri sa sigurnošćom definirali kakav projektor bi zadovoljio sve vaše potrebe za kvalitetnom prezentacijom.