Maskiranje zvuka ili Sound Masking

Zašto biste trebali brinuti o akustici?

Zašto vam treba maskiranje zvuka?

Distrakcije čine vaše zaposlenike manje produktivnima

Prema istraživanjima zaposlenici se prekidaju jednom u 11 minuta, a potrebno im je čak 23 minute da se vrate na ono što su radili prije nego što su bili prekinuti.

Prekidanje košta

U nedavnoj studiji istraživači su otkrili da su u prosjeku zaposlenici gubili 21,5 minuta dnevno zbog odvraćanja pozornosti gdje je nedostatak privatnosti bio prvi razlog smanjene produktivnosti.

Dodatna studija Steelcase/Ipsos iz 2014. utvrdila je da su zaposlenici izgubili čak 86 minuta dnevno zbog buke i ometanja. Koristeći čak i konzervativne procjene manjak produktivnosti dovodi do velikih novčanih gubitaka za tvrtke.

21,5 minuta dnevno je otprilike 4% prosječnog radnog dana zaposlenika (temelji se na 8 sati rada). Nekoliko brzih jednadžbi pokazuje da tvrtka sa 100 zaposlenika i prosječnom cijenom rada od 50.000 dolara gubi 200.000 dolara godišnje zbog izgubljene produktivnosti.

Maskiranje zvuka povećava zadovoljstvo zaposlenika

Otprilike 24.000 službenika u privatnim i dijeljenim uredima te otvorenim prostorima ocijenilo je nivo buke i privatnost govora. Oni s privatnim uredima bili su jedini koji su bili zadovoljni privatnošću.

Nedostatak privatnosti tijekom razgovora najviše brine zaposlenike

Što je privatnost govora? Jednostavno rečeno to je sposobnost nenamjernog slušatelja da čuje i razumije tuđi razgovor. Dakle, osobe zbog nedostatka privatnosti prisluškuju puno razgovora koje ne bi trebali, a također su zabrinuti i što drugi slušaju njihove razgovore. Grafikon u nastavku kaže sve. Centar za okruženje u Berkeleyu u Kaliforniji, ispitao je više od 25.000 radnika u više od 2.000 poslovnih kompleksa kako bi utvrdio koja su ključna pitanja zaštite okoliša za radnike. Od svih čimbenika s kojima su se radnici susreli u okruženju, privatnost govora bila je čimbenik s kojim su bili najnezadovoljniji.

Maskiranje zvuka pomaže zaposlenicima da se koncentriraju i efikasnije rade

Ispitan je učinak privatnosti govora na izvršavanje zadatka u Open Space uredima bez zvučne maske i uz aktivno maskiranje zvuka. Sudionici u uredima s maskiranim zvukom imali su bolje kratkotrajno pamćenje od onih bez njega.

Porast memorije riječi i brojeva uz maskiranje zvuka

+7.8% Memorija riječi

+8.7% Memorija brojeva

Maskiranje zvuka kritična je komponenta akustičnog dizajna

Prilikom dizajniranja optimalnog akustičnog okruženja, arhitekti uzimaju u obzir različite elemente za smanjenje buke i povećanje privatnosti razgovora.

Elementi imaju sljedeće funkcije:

Absorb (apsorbiranje), Block (blokiranje) ili Cover (maskiranje)

  • Apsorbiranje:
    Akustični zidni paneli, tepisi i stropni paneli pomažu apsorbirati višak zvuka

  • Blokiranje:
    Čvrste pregrade i zidovi pomažu u blokiranju suvišnog zvuka

  • Cover (maskiranje):
    Zvučno maskiranje pomaže prikriti suvišne zvukove

Svaki od dizajna može se koristiti zajedno ili pojedinačno za postizanje željene razine akustike u okruženju, ali materijali za apsorbiranje i blokiranje zvuka mogu biti skupi.

Maskiranje zvuka s druge strane povoljna je opcija za stvaranje okruženja sa smanjenom bukom i većom privatnosti razgovora.