Maskiranje zvuka ili Sound Masking

Zašto biste trebali brinuti o akustici?

Zašto vam treba maskiranje zvuka?

Distrakcije čine vaše zaposlenike manje produktivnima

Prema istraživanjima zaposlenici se prekidaju jednom u 11 minuta, a potrebno im je čak 23 minute da se vrate na ono što su radili prije nego što su bili prekinuti.

Prekidanje košta

U nedavnoj studiji istraživači su otkrili da su u prosjeku zaposlenici gubili 21,5 minuta dnevno zbog odvraćanja pozornosti gdje je nedostatak privatnosti bio prvi razlog smanjene produktivnosti.

Dodatna studija Steelcase/Ipsos iz 2014. utvrdila je da su zaposlenici izgubili čak 86 minuta dnevno zbog buke i ometanja. Koristeći čak i konzervativne procjene manjak produktivnosti dovodi do velikih novčanih gubitaka za tvrtke.

21,5 minuta dnevno je otprilike 4% prosječnog radnog dana zaposlenika (temelji se na 8 sati rada). Nekoliko brzih jednadžbi pokazuje da tvrtka sa 100 zaposlenika i prosječnom cijenom rada od 50.000 dolara gubi 200.000 dolara godišnje zbog izgubljene produktivnosti.

Maskiranje zvuka povećava zadovoljstvo zaposlenika

Otprilike 24.000 službenika u privatnim i dijeljenim uredima te otvorenim prostorima ocijenilo je nivo buke i privatnost govora. Oni s privatnim uredima bili su jedini koji su bili zadovoljni privatnošću.

Nedostatak privatnosti tijekom razgovora najviše brine zaposlenike

Što je privatnost govora? Jednostavno rečeno to je sposobnost nenamjernog slušatelja da čuje i razumije tuđi razgovor. Dakle, osobe zbog nedostatka privatnosti prisluškuju puno razgovora koje ne bi trebali, a također su zabrinuti i što drugi slušaju njihove razgovore. Grafikon u nastavku kaže sve. Centar za okruženje u Berkeleyu u Kaliforniji, ispitao je više od 25.000 radnika u više od 2.000 poslovnih kompleksa kako bi utvrdio koja su ključna pitanja zaštite okoliša za radnike. Od svih čimbenika s kojima su se radnici susreli u okruženju, privatnost govora bila je čimbenik s kojim su bili najnezadovoljniji.

Maskiranje zvuka pomaže zaposlenicima da se koncentriraju i efikasnije rade

Ispitan je učinak privatnosti govora na izvršavanje zadatka u Open Space uredima bez zvučne maske i uz aktivno maskiranje zvuka. Sudionici u uredima s maskiranim zvukom imali su bolje kratkotrajno pamćenje od onih bez njega.

Porast memorije riječi i brojeva uz maskiranje zvuka

+7.8% Memorija riječi

+8.7% Memorija brojeva

Maskiranje zvuka kritična je komponenta akustičnog dizajna

Prilikom dizajniranja optimalnog akustičnog okruženja, arhitekti uzimaju u obzir različite elemente za smanjenje buke i povećanje privatnosti razgovora.

Elementi imaju sljedeće funkcije:

Absorb (apsorbiranje), Block (blokiranje) ili Cover (maskiranje)

  • Apsorbiranje:
    Akustični zidni paneli, tepisi i stropni paneli pomažu apsorbirati višak zvuka

  • Blokiranje:
    Čvrste pregrade i zidovi pomažu u blokiranju suvišnog zvuka

  • Cover (maskiranje):
    Zvučno maskiranje pomaže prikriti suvišne zvukove

Svaki od dizajna može se koristiti zajedno ili pojedinačno za postizanje željene razine akustike u okruženju, ali materijali za apsorbiranje i blokiranje zvuka mogu biti skupi.

Maskiranje zvuka s druge strane povoljna je opcija za stvaranje okruženja sa smanjenom bukom i većom privatnosti razgovora.

Kako radi maskiranje zvuka?

Dodatan zvuk u prostoriji govor čini manje razumljivim

Dodavanje zvuka prostoru zapravo ga čini tišim. Zvuči kontra intuitivno, ali istina je. To je zato što dodani zvuk smanjuje razumljivost govora. Kad ne možete razumjeti što netko kaže, njihove riječi manje odvraćaju pažnju – u stvari, vjerojatno ih ni ne primijetite.

Evo primjera zvučne maske u svakodnevnom životu. Jeste li ikad razgovarali s nekim dok perete suđe, a oni su na drugoj strani kuhinje? Kad voda ne teče, savršeno možete čuti riječi druge osobe. Kad pustite vodu, postaje mnogo teže čuti i razumjeti što osoba govori. Osoba ne govori tiše, ali zvuči kao da je tako. To je zato što zvuk tekuće vode „maskira“ glas osobe koja vam govori.

Maskiranje zvuka oponaša ovaj fenomen na mnogo sofisticiraniji i učinkovitiji način. Dodavanjem ambijentalnog zvuka u prostor (poput profesionalno dizajniranih zvukova kao što su šum vode ili zraka) pomažete maskirati ostale zvukove u prostoru čineći ih manje primjetnima. Zvučno maskiranje ne uklanja svu buku u okolini već jednostavno smanjuje područje na kojem je ljudski govor razumljiv i odvraćajući. To područje nazivamo radijusom distrakcije.

Nakon što se doda maskiranje zvuka, postaje izazovnije razumijeti razgovor iz drugog kraja prostorije, a time je i manje vjerojatno da će vam tuđi razgovori odvraćati pozornost.